T-Mobile en Tele2 hebben voor het weekend een intentieverklaring getekend waarin staat dat de twee partijen inhoudelijk zullen gaan samenwerken. Feitelijk houdt dit een overname in van Tele2 Mobiel door T-Mobile. Je kunt de overname het best vergelijken met de fusie die Ziggo en Vodafone eerder hebben gedaan.
Op dit moment maakt Tele2 voor haar 2G- en 3G-netwerk al gebruik van het T-Mobile-netwerk. Tele2 heeft haar eigen 4G-netwerk uitgerold nadat zij frequenties bemachtigden voor het gebruik van de nieuwe mobiele internet-standaard.
De samenwerking/overname kwam redelijk onverwacht en veel klanten zijn dan ook niet op de hoogte van deze plannen. Zij hebben de informatie in een persbericht van beide partijen of in de media moeten lezen. Geen van de klanten van Tele2 zijn (op tijd) op de hoogte gesteld.
Toch zit er een bepaalde strategie achter de overname en de toestemming voor de overname moet nog gegeven worden. Dat zal wellicht niet helemaal zonder slag of stoot gaan: in augustus 2016 kondigde Ziggo en Vodafone een Joint venture aan te gaan. Om te voorkomen dat Ziggo en Vodafone te veel macht zouden krijgen verplichte de Europese Commissie Vodafone om haar vaste diensten, Vodafone Thuis, af te stoten. T-Mobile Nederland verwierf de rechten van ‘Thuis’ in november 2016, en nam in december van dat jaar de diensten van Vodafone over. Vanaf dat moment bediende T-Mobile Thuis zo’n 15.000 vaste aansluitingen. Met de overname van Tele2 komt er wellicht weer zo’n verplichting. Er zal in elk geval kritisch worden gekeken naar de plannen.
De beslissing of de overname doorgang vindt, wordt niet in Den Haag gemaakt. Het is de Europese Commissie die hierover gaat en die hebben eerder met dit bijltje gehakt. In 2016 gaf de Europese Commissie geen toestemming voor de fusie van twee Deense providers, omdat er in Denemarken dan maar drie providers met een eigen netwerk zouden overblijven. In Nederland is de situatie hetzelfde als T-Mobile toestemming krijgt om Tele2 over te nemen. Dan daalt het aantal providers met een eigen netwerk van vier naar drie. Volgens de jurisprudentie zou deze fusie dus moeten worden afgewezen.
De fusie van de derde en vierde speler op de Nederlandse telecommarkt, komt voort uit het idee om een vuist te kunnen maken tegen de duopoly van KPN en VodafoneZiggo. KPN en VodafoneZiggo hadden samen, in 2017, meer dan 80% van de Nederlandse mobile markt in handen. Tele2 en T-Mobile zouden door samen te werken, kosten kunnen besparen en zo, met het oog op de 5e generatie netwerken, beter klaar te zijn voor de toekomst.
Deutsche Telekom, het moeder bedrijf van T-Mobile, betaalt €190 miljoen voor de Nederlandse tak van Tele2. Verder krijgt de Zweedse moeder van Tele2, 25% van de aandelen van het fusiebedrijf in handen. De overige 75% komt in handen van Deutsche Telekom. Deutsche Telekom beschouwd de overname als een onderdeel van investeringsvisie, voor de lange termijn. de fusie moet in de tweede helft van 2018 worden afgerond. Daarvoor is alleen nog de toestemming nodig van de relevante mededingingsautoriteiten
Dat klanten niet als eerste op de hoogte zijn gesteld van de plannen is een grote fout. Op social media regent het klachten van onder andere ex T-Mobile-klanten die naar Tele2 zijn overgestapt om bepaalde redenen en nu eigenlijk in een zwart gat vallen.