Vanaf 2018 mogen kinderen jonger dan 16 jaar in de EU geen Twitter-, Facebook- of Instagram-account meer hebben. Dat heeft het Europees Parlement beslist. Het parlement heeft EU-landen wel de mogelijkheid gegeven hier enigszins vanaf te wijken en 13 jaar als minimale standaard te hanteren. Dit doet Nederland ook.
Op dit moment bestaat er nog geen wet over de leeftijd waarop je als kind een account mag hebben op social media. Algemeen wordt 13 jaar als leeftijdsgrens beschouwd door de websites zelf.
Het Europees Parlement heeft de verordening over privacy- en gegevensbescherming vanaf 2018 in de wet vastgelegd. Het parlement wilde volgens haar een leeftijdsgrens van 13 jaar in de verordenig hebben opgenomen, maar de Europese Raad heeft een voorkeur voor 16 jaar. Dat een en ander nu is vastgelegd in regelgeving noemt de woordvoerder namens het parlement dan ook winst. Lidstaten mogen hiervan afwijken en stellen elk hun leeftijdsgrenzen vast.
De Belgische kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen vindt het absurd. “Wereldvreemd,” zo zegt hij. Vanobbergen reageert op de situtatie in zijn land. “Waarom er opeens drie jaar bijtellen? Je kan een 15-jarige toch niet plots aan zijn moeder laten vragen of hij Facebook nog wel mag gebruiken?” Het Kinderrechtencommissariaat hoopt dan ook dat België de grens van 13 jaar bewaart, zoals Nederland dat ook doet.
In hoeverre er toezicht zal zijn op de nieuwe Europese regelgeving is nog maar zeer de vraag. Met een leugentje bij het opgeven van de geboortedatum omzeilt een kind heel simpel de leeftijdscontrole. Europa wil dat internetbedrijven extra inspanningen leveren om te checken of gebruikers over hun leeftijd liegen. Hoe ver een website daarin moet gaan, is onduidelijk. Er worden voorbeelden genoemd waarin je een technisch identiteitsbewijs zou moeten hebben om op internet te mogen.
bron: AD