De NOS heeft vanavond een ‘nieuwsbericht’ geplaatst over het Instagram-account ‘Cestmocro’. Het account heeft bijna een miljoen volgers, maar verspreidt ook misinformatie, zo zegt de NOS, dat zelf een miljoen volgers heeft met haar NOS Stories-account.
De nieuwsomroep, gefinancierd door de Nederlandse overheid, laat vooral jongerenwerkers en ‘social media onderzoekers’ aan het woord. “De beheerder van de Instagrampagina, van wie de identiteit onbekend is, plaatst een selectie van nieuwsberichten van onder meer RTL Nieuws, CNN en de NOS,” schrijft het.
Verder wordt belicht dat het account soms wel erg ‘schokkende content’ plaatst, bijvoorbeeld een video van een verwarde man die op een dak loopt en overmeesterd wordt door de politie. Als je de video bekijkt, is er niet heel veel schokkends te zien.
Of een filmpje van een automobilist die op hoge snelheid tegen een vangrail rijdt met het bijschrift: ‘Jongen speelt GTA in real life’, verwijzend naar een videogame waar, zo schrijft NOS, “geweld in voorkomt”. Wat de term ‘geweld’ precies met dit filmpje te maken heeft, is niet bekend, maar staat er waarschijnlijk om het allemaal wat erger te maken dan het is.
Maar waar de NOS totaal de mist mee in gaat, is dat ze, als onafhankelijk journalistiek medium zonder eigen mening (zou je denken), schrijven dat het haatreacties niet modereert en daar een aantal voorbeelden bij pakken.
Daarnaast staan onder de posts van Cestmocro de nodige haatreacties, die niet gemodereerd worden. Vooral bij gevoelige onderwerpen zoals de oorlog in Oekraïne, het klimaat of lhbti-rechten zijn de reacties fel. Zo is de meest gelezen reactie op een recent bericht over een klimaatactie: “Als mijn kind naar ‘t ziekenhuis moet en de weg wordt geblokt door achterlijke activisten dan is ‘t kiezen of delen: aan de kant of eroverheen. Soms moet je doden om te overleven.” En bij een post over vlucht MH17 worden volop ongefundeerde complottheorieën gedeeld.
De NOS houdt het account dus verantwoordelijk voor de mening van volgers. Die soms harde mening kun je niet benoemen, want dat schiet tegen het zere been van het nieuwsmedium, dat zelf alles lijkt te mogen schrijven om de lezer een bepaalde kant op te sturen.
Ondanks het grote succes, is het dus niet bekend wie achter Cestmocro zit. Dat is volgens onderzoeker Van der Wal problematisch. Vooral ook omdat de pagina regelmatig de grens opzoekt. “Er is niemand aansprakelijk. Er is ook geen journalistieke code. Als er verkeerde informatie wordt gedeeld, kun je ze heel moeilijk bereiken om te vragen of het aangepast kan worden.”
Persoonlijk denken wij niet dat de beheerder achter Cestmocro een perspas heeft. Kan het account op Instagram dan wel bestempeld worden als nieuwsmedium, of is het gewoon een populair account en wil de NOS het in een hoekje stoppen? Het account komt gevaarlijk dichtbij het aantal volgers van 1 miljoen van NOS Stories.