De kosten voor internetproviders worden steeds hoger. Hoe meer internetverkeer, hoe meer bandbreedte en hoe hoger de kosten voor de providers.
Niet dat die kosten zo erg hoog zijn, maar de EU wil er wel een stokje voor steken. De Europese Commissie wil onderzoeken of techbedrijven als Google een vergoeding zouden moeten betalen aan internetproviders voor het internetverkeer dat zij veroorzaken.
Het staat providers al vrij om dat te doen, maar of dat slim is, is nog maar de vraag. De Europese Commissie eigent zich het internet een beetje toe door zulke acties uit te voeren, terwijl het internet een vrij en autonoom goed is.
Het ‘internet’ bestaat uit allerlei apparaten over de hele wereld die met elkaar zijn verbonden. De eigenaars van die apparaten kunnen zelf hun beleid bepalen. Wil je betere bereikbaarheid voor je klanten en een sneller netwerk, dan zul je als internetprovider een verbinding moeten regelen met de partijen die op hun beurt ook weer goede verbindingen hebben aangelegd met andere partijen.
Op die manier hou je een verbinding van A naar B zo kort mogelijk en dat zorgt voor snellere verbindingen. Providers kunnen in een zogenaamde ‘peering-overeenkomst’ ook al een bepaald geldbedrag vragen. Enkele internetknooppunten als AMS-IX en NL-IX doen dat al.
Om de groei van het internetverkeer aan te kunnen, moeten internetproviders investeringen doen in hun netwerk. Internetproviders vinden het oneerlijk dat zij de kosten moeten betalen voor het dataverkeer dat tech- en streamingbedrijven veroorzaken.
Volgens Google lobbyen telecombedrijven al ruim tien jaar voor zo’n vergoeding. De plannen zijn volgens Google slecht voor consumenten, waarbij het verwijst naar de prijsstijgingen van dit moment. Het bedrijf onderstreept daarnaast zelf al zijn steentje bijgedragen te hebben door miljoenen euro’s te investeren in netwerken en datacenters.