Directeur Tim Kuik van Stichting BREIN ziet het wel gebeuren dat individuele gebruikers van Popcorn Time ‘zeer binnenkort’ een boete kunnen krijgen voor het illegaal streamen van een serie of film. Dat zegt Kuik tegenover BNR Nieuwsradio.
Brein gaat niet zelf achter de individuele Popcorn Time-gebruikers aan. Stichting Brein richt zich vooral op de grotere aanbieders van illegaal materiaal. De rechthebbenden van films zouden zelf schadeclaims moeten indienen. In Nederland zijn er tot dusver nooit individuën beboet voor het illegaal downloaden of streamen van films.
Als rechthebbenden een rechtszaak willen starten tegen individuele gebruikers, hebben zij wel de medewerking van internetproviders nodig. Of dat ook gebeurt is nog maar de vraag. Een bekende filmdistributeur riep internetproviders eerder al op om mee te werken. Ziggo heeft echter al aangegeven dit niet te doen.
In het buitenland gebeurt dat al wel. Eind vorige maand ontvingen nog honderden Deense gebruikers van Popcorn Time per brief een schadeclaim van 2.200 Deense kronen, omgerekend een krappe driehonderd euro.
Boetes voor gebruikers van Popcorn Time zijn niet ondenkbaar. De streaming-dienst maakt gebruik van het BitTorrent-protocol. Tenzij je een beveiligd VPN-netwerk gebruikt, zijn je gegevens redelijk makkelijk in te zien. Een simpel verzoek aan de internetproviders maakt het mogelijk je privégegevens inzichtelijk te maken voor instanties als BREIN.