De Nederlandse regering is niet blij met de Amerikaanse monitoring op servers van onder andere Apple, Google, Facebook en Microsoft. Eerder werd bekend dat de NSA miljoenen telefonie-gebruikers aftapt en nu beaamde de Amerikaanse regering dat ze toegang hebben tot de servers van grote bedrijven om mensen te kunnen bespioneren.
Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken noemt het mogelijke bespioneren van mensen door gegevens bij Google, Microsoft, Apple, Facebook, YouTube, Skype en enkele andere bedrijven illegaal. “Als dit waar is, is het tegen de Nederlandse wet. Misschien is het niet tegen de Amerikaanse wet, maar dan is de vraag of die wet goed is,” zei Plasterk. Nederland wil Amerika om opheldering vragen over deze praktijken. Dit ‘Prism’-programma geeft de Amerikaanse geheime dienst NSA toegang tot gegevens van veel grote webdiensten voor pc’s en mobieltjes.
Plasterk zei dat ook hij de mogelijkheid heeft om diensten en klanten van bedrijven te kunnen monitoren, maar dat zou alleen worden gebruikt om gericht personen te volgen die verdacht zijn. “Ik moet daarvoor een handtekening zetten om iemand online te volgen. Dat doe ik alleen als daarvoor goede argumenten zijn en dit de enige manier is om ernstige feiten aan te tonen. Bovendien is dat voor een beperkte periode.”
President Obama van de Verenigde Staten zegt dat het programma ‘herhaaldelijk’ goedgekeurd heeft en dat Prism niet op Amerikanen gericht is. Daarmee impliceert hij dat vooral mensen buiten de Verenigde Staten, waaronder mogelijk Nederlanders, met dit programma in de gaten worden gehouden.